Υγεία και ηλεκτρονικό άτμισμα

Τελικά ποιες είναι οι παρενέργειες  που προκαλεί το άτμισμα; Είναι ασφαλέστερο για την υγεία μας;  Κατά την τελευταία πενταετία, επιστημονικές ομάδες και φορείς διεξάγουν πληθώρα ερευνών σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα, προκειμένου να απαντηθεί εάν τελικά το άτμισμα είναι καρκινογόνο ή εάν έχει κάποιες παρενέργειες.

Συγκρίνοντας το συμβατικό κάπνισμα με το άτμισμα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα. Επιπλέον, στη μεγάλη πλέον κλίμακα χρηστών παγκοσμίως (ο αριθμός μετρά εκατομμύρια πλέον), δεν έχει παρατηρηθεί για την ώρα κάποια παρενέργεια από το άτμισμα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη χρήση ασφαλών συστατικών των υγρών αναπλήρωσης. Τα συστατικά που δημιουργούν τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η προπυλενογλυκόλη (PG), η φυτική γλυκερίνη (VG), το νερό,  συμπληρώματα γεύσεων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και φαρμακευτική νικοτίνη (προαιρετικά). Οι παραπάνω ουσίες είναι απολύτως ασφαλείς για την υγεία  αφού είναι εγκεκριμένες για την χρήση τους σε τρόφιμα, σε είδη ζαχαροπλαστικής, καθώς και στην παρασκευή καλλυντικών. Η νικοτίνη απο την άλλη είναι αποδεδειγμένα μια ουσία εθιστική, αλλά όχι καρκινογόνος. Επιπροσθέτως πρέπει να γνωρίζετε ότι το άτμισμα απευθύνεται σε ενήλικους καπνιστές, δηλαδή άτομα ήδη εξαρτημένα στην νικοτίνη, και όχι σε μη καπνιστές.

Η ειδοποιός διαφορά ατμίσματος και συμβατικού τσιγάρου είναι η διαδικασία της ατμοποίησης. Το άτμισμα δεν δημιουργεί καύση σε αντίθεση με το παραδοσιακό τσιγάρο, όπου η καύση του καπνού παράγει και ουσίες που το καθιστούν καρκινογόνο. Ο ατμός που δημιουργείται στο άτμισμα παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο εντός της συσκευής, τον ατμοποιητή. Έτσι, ο "καπνός" που παράγεται δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ατμός.  Επομένως, το άτμισμα δεν βλάπτει τους γύρω σας γιατί δεν είναι προϊόν καύσης. Ο ατμός διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει ούτε προκαλεί παθητικό άτμισμα όπως συμβαίνει με το συμβατικό τσιγάρο.

Στη συνέχεια, μεγάλο πλεονέκτημα του ατμίσματος αποτελεί η παντελής έλλειψη πίσσας, κάτι που στο παραδοσιακό κάπνισμα είναι αναπόφευκτο.  Παρόλα αυτά, μπορεί να προστεθεί νικοτίνη, στο βαθμό που επιθυμεί ο κάθε ατμιστής. Έτσι, η αίσθηση για τον ατμιστή που "ατμίζει" είναι ανάλογη με αυτή του καπνιστή που καπνίζει, συνδυάζοντας το πλεονέκτημα να αποφευχθεί η χρήση επικίνδυνων για την υγεία ουσιών, καθώς και οι παρενέργειες που αυτές προκαλούν. Τέλος, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας  που κάνει το άτμισμα πιο ασφαλές για την υγεία μας, είναι ότι δεν αυξάνεται το μονοξείδιο του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος του ατμιστή, ενώ δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα. 

Εν κατακλείδι, το άτμισμα θα λέγαμε πως παρέχει στους ήδη καπνιστές μια νέα μορφή εναλλακτικού και ασφαλέστερου τρόπου πρόσληψης νικοτίνης, φιλικότερο προς την υγεία, το περιβάλλον και τους γύρω τους.  Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν κάποια παρενέργεια από το άτμισμα  με το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας να αναφέρει οτι συγκρινόμενο με το παραδοσιακό κάπνισμα είναι κατα 95% ασφαλέστερο.